top of page
  • Фото автораАКТСУ НУХТ

Перше знайомство з Microsoft Hololens 2

Оновлено: 12 бер. 2023 р.

Доцент кафедри Володимир Полупан ділиться своїми першими враженнями від використання окулярів доповненої реальності Microsoft Hololens 2.


Одним із напрямків моїх професійних інтересів є тематика пов'язана з доповненою реальністю. Зокрема можливості її використання для розробки людино-машинних інтерфейсів. На початку знайомства з цією технологією, її основне позиціонування було суто розважальним. Проте можливість ефективного застосування в інших сферах життя здавалася очевидною. Перші власні напрацювання розроблялися на базі ігрового рушія Unity в поєднанні з платформою доповненої реальності Vuforia. З Unity трохи довелося познайомитись під час розробки віртуального лабораторного стенду, тому старт в світ доповненої реальності став досить легким і цікавим. Декілька років тому з'явились можливість познайомитись з промисловим рішенням доповненої реальності для промисловості EcoStruxure Augmented Operator Advisor від Schneider Electric. Після цього вже було очевидно, що за технологією є майбутнє і рішення з використанням доповненої реальності будуть все більше розширювати свою нішу в промисловості.

Зовсім нещодавно, з'явилась можливість попрацювати зі спеціалізованим пристроєм - окулярами доповненої реальності Microsoft Hololens 2.

Такі пристрої у наш час є поки дуже рідкісним явищем. Тому досвід роботи з ними став, без перебільшення, безцінним.

На відео в нижче показаний перший етап - етап знайомства, вивчення можливостей і експериментів. І хоч виглядає все поки, як дитячі забавки, насправді потенціал таких пристроїв - колосальний.

Далі будуть проводитися напрацювання по інтеграції окулярів у сучасні системи керування. Знову ж таки невеличкий досвід роботи з Unity тут дуже знадобиться. На момент цієї публікації вже є значні результати. Найперша, і найпростіша ідея - це інтеграція окулярів з класичними веб-орієнтованими HMI рішеннями. Таке рішення найпростіше, оскільки окуляри мають веб-браузер, тому ніяких додаткових дій з точки зору розробника взагалі практично не вимагаються. Але таке застосування практично зовсім не розкриває потенціалу цих окулярів. Всіх планів і ідей поки розкривати не буду, тому все найцікавіше - попереду. Слідкуйте за оновленнями.



14 переглядів0 коментарів
Post: Blog2_Post
bottom of page