top of page
  • Фото автораOleksandr Pupena

Індустрія 4.0: Передові рішення для фармацевтичного виробництва, технології та пакування

Оновлено: 12 бер. 2023 р.

24 вересня відбулася міжнародна конференція «Індустрія4.0: Передові рішення для фармацевтичного виробництва, технології та пакування». Як представник АППАУ, куди входить НУХТ, конференцію мав можливість відвідати доцент кафедри АКТСУ Олександр Пупена. Основна мета відвідування – ознайомитися з кращими практиками впровадження технологій Індустрії 4.0 у фармацевтичному виробництві. Далі пряма мова від Олександра:

«Конференція пройшла на дуже високому рівні. Мені вдалося прослухати усі доповіді з першої секції і першу половину з 2-ї. Велике здивування викликало технічний характер доповідей, які цікаво слухати саме технарю. Враховуючи, що я перший раз відвідував конференції в області фармацевтики, виділю кілька моментів, які для мене стали новиною, або раніше на них не звертав на них уваги.

Великої уваги на конференції приділили простежуваності. Як виявилося, фармацевти навіть не перекладають цей термін, а просто кажуть «Track&Trace». Цій темі була присвячена ціла секція. Враховуючи що ми на кафедрі та у ТК185 останнім часом займаємося системами та стандартами, що включають функції простежуваності (IEC 61512, IEC 62264), ця тема дуже зацікавила. Простежуваність регулюється на державному рівні і має на меті не тільки забезпечити отримання інформації про всі процеси та рухи речовини і продукції, а також запобігти фальсифікації, що є однією з проблем на фармацевтичному ринку. Іншою особливістю є задіяння в ланцюжку простежуваності єдиних концентраторів ідентифікаторів партій (серій) на рівні держави (National Hub) та загальноєвропейському (European Hub). Урегулюванню цієї діяльності в Україні була присвячена півторагодинна дискусія.

Однією з підтем простежуваності є серіалізація. На скільки мені зрозуміло з пояснень – це процес генерації ідентифікатору (серії) та його нанесення. Виявляється, що порядок формування таких ідентифікаторів залежить від держави, у якій був вироблений продукт. Однією з проблем серіалізації, яка обговорювалася на конференції – це ідентифікація через 2D-кодування (QR-код). Зокрема, обговорювалася ідея можливості визначення будь-яким покупцем автентичності лікарських засобів та їх безпечність.

Велика кількість доповідей була присвячена сучасним лініям, та системам керування, які відповідають вимогам Індустрії 4.0. Це, як правило, демонстрували представники зарубіжних компаній - виробники обладнання та програмного забезпечення. Про перші кроки в напрямку цифровізації в українській фарамцевтиці розповіли представники ФК «Дарниця», які перемістили свою ERP систему та всю інфраструктуру на хмарну платформу SAP в MS Azure.

Дякую організатором за дуже цікаву подію, а також керівництву АППАУ за надану можливість.»

Деталі та презентації можете знайти за посиланням.





6 переглядів0 коментарів
Post: Blog2_Post
bottom of page