top of page
  • Фото автораАКТСУ НУХТ

Вийшла біла книга "Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Сучасний стан та ста

Оновлено: 12 бер. 2023 р.

У рамках проекту aCampus вийшла біла книга "Інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Сучасний стан та стандарти" за авторством викладачів нашої кафедри Олександра Пупени, Романа Міркевича, Олега Клименко та Альони Шишак.

Ефективна робота виробничого підприємства можлива тільки за умов узгодженої роботи усіх задіяних бізнес- та виробничих процесів. Сьогодні необхідність швидкої адаптації під мінливі умови ринку, попит та номенклатуру продукції, потреба у простежуваності та в зменшенні собівартості потребують не тільки повної автоматизації процесів на кожному з рівнів керування, а й їх узгодження. На багатьох українських підприємствах, де процеси на організаційно-економічному рівні та на рівні керування виробництвом вже є автоматизованими, координація між службами проводиться за усними або письмовими розпорядженнями, дані передаються у вигляді документів. У багатьох випадках обмін інформації між рівнями реалізований, але це організовано індивідуально для кожного об’єкта, що є дуже трудомістким завданням. Така типова ситуація виглядає дивно, враховуючи що вже з 2000-го року існує стандарт, що означує правила інтегрування систем керування підприємством та виробництвом. Маючи на одному підприємстві «зоопарк» рішень від різних постачальників інформаційних систем (MES, EAM, LIMS, ERP), замовник не отримує цілісну систему керування. Стандарт IEC 62264 означує єдині правила такої взаємодії, тому в інтересах усіх гравців ринку – постачальників програмних засобів систем керування, інтеграторів і звичайно ж замовників – щоб він використовувався в якості спільного знаменника єдиної інформаційної системи підприємства. Мета цієї білої книги показати, які проблеми виробничих підприємств та інжинірингових компаній може вирішити використання даного стандарту у своїй діяльності та як на це може вплинути його імплементація в Україні. Біла книга може бути цікавою усім керівникам виробничих підрозділів, керівникам IT-відділу, директорам різних відомств та CEO, а також викладачам та аспірантам закладів вищої освіти.

Нагадаємо, що у вересні цією ж командою були закінчені роботи над першим варіантом перекладу стандартів українською мовою, як доступні за наступними посиланнями:


Білу книгу можна безкоштовно завантажити за посиланням.


5 переглядів0 коментарів
Post: Blog2_Post
bottom of page