top of page
  • Фото автораOleksandr Pupena

Відвідування молокозаводу "Рошен" у Вінниці

Оновлено: 12 бер. 2023 р.

23 вересня викладачі нашої кафедри Олександр Пупена та Олег Клименко відвідали Вінницький молочний завод «Рошен». Метою візиту було ознайомлення з можливостями систем автоматизації молочного виробництва, побудованих за сучасними стандартами порційного виробництва (IEC 61512). Цілі візиту :

  • ознайомлення з виробничими потужностями підприємства

  • відвідування цеху виробництва згущеного молока, де реалізований стандарт IEC 61512 (ISA-88)

  • спілкування з технологами та виробничниками щодо можливостей системи керування

Відвідування заводу відбулося у рамках роботи технічного комітету ТК 185«Промислова автоматизація», у якому проводиться робота над імплементацією стандарту IEC 61512 «Керування порційним виробництвом». Наші викладачі є кураторами робочої групи, що займається даним стандартом. Для успішного впровадження міжнародного стандарту на території України важливо показати його переваги на кращих прикладах. Враховуючи, що Вінницький молочний завод «РОШЕН» побудований за сучасними стандартами, успішний досвід впровадження наведеного стандарту може стати одним із позитивних факторів у популяризації стандарту. Далі пряма мова від відвідувачів.

«Організував екскурсію по заводу та зустріч з виробничниками головний інженер Непийвода Олег Олександрович, який до речі є випускником НУХТ. Він провів нас по всьому виробництву, розповів про можливості існуючого устатковання та систем керування, про плани підприємства на майбутнє. Олег Олександрович розповів, що завод побудований зовсім недавно і запустився у 2014 році. Продукція продається по всьому світі (на карті замовників не була відмічена хіба що одна Росія), що каже про її високу якість.

Перше що нас вразило одразу при вході на підприємство – практична відсутність людей на території. Персонал в основному перебував в кабінетах, в диспетчерській та на ділянках де відбувалася зовнішня мийка обладнання чи виробничих приміщень. Все інше практично повністю автоматизоване, тільки на кількох ділянках частково використовувалися ручні операції. До речі, все устатковання миється не тільки в середині але і ззовні. Це відбувається періодично через кілька тижнів, в залежності від установки. При цьому стічні води проходять обов’язкову очистку, зі слів Олега Олександровича до стану чистої води.

Друге, що кидається в очі – це молодий вік усього персоналу. Ми не бачили людей, старших за 40 років. Ми не знаємо з чим це пов’язано, але вочевидь робота на підприємстві є перспективною.

Практично усі системи автоматизованого керування на підприємстві як і розробка проекту та монтаж самого обладнання проводилися організацією Tetra Pak. Тим не менше автоматизація рівня ERP проводилася і проводиться зараз власними силами на одному з відомих програмних продуктів. Як виявилося, багато функцій керування виробничими операціями також реалізовані в цій системі, а саме:

  • виробнича звітність;

  • технічне обслуговування і ремонт (ТОіР);

  • звіти за партіями та простежуваність;

Як пояснили нам виробничники, реалізація функцій MES/MOM на верхньому рівні (ERP) пояснюється тим, що ІТ-спеціалістам підприємства простіше їх обслуговувати, змінювати та дописувати необхідний функціонал, не вникаючи в особливості реалізації системи керування, але при цьому маючи доступ до виробничої БД.

Система ТОіР також зроблена власними силами. Кожне обладнання має свій ідентифікатор (відповідає по суті ідентифікатору P&ID), за яким вміщується запис в базі даних про його роботу та устатковання. Цей ідентифікатор закладений в QR-код, який розміщується біля самого обладнання, по якому можна знайти засіб в БД безпосередньо за місцем (використовуючи планшет або телефон). Для кожного обладнання відслідковується час роботи, к-сть спрацювань і за заданими значеннями цих показників проводять планову перевірку. Для кожного устаткування свої планові уставки, що коригуються від ступеня зношеності. Також по ньому відбувається замовлення необхідних деталей. На жаль у нас не було можливості визначити яким чином у них проводиться зв'язок ідентифікаторів активів (за серійним номером) та устатковання (за P&ID), а також подивитися на реалізацію системи.

Звіти за партіями та простежуваність реалізуються на верхньому рівні, хоч цей функціонал також реалізований в системі керування виробництвом. Технолог та начальник КВПіА продемонстрували нам роботу простежуваності на рівні керування виробництвом, яка реалізована в програмному пакеті Tetra Pak® PlantMaster. Цей пакет дозволяє відобразити інформацію про рух матеріалу для вказаної партії, або сировини, або обладнання чи операції (етапу), а також всю історію процесів, що повністю відповідає IEC 61512. Виробничники кажуть, що практично не користуються цим функціоналом, так як уся інформація передається на рівень ERP, де ці звіти мають стандартизовану для підприємства форму. Тим не менше, реалізовані в системі записи відповідно до стандарту, вочевидь спростили цю задачу для розробників.

Керування порційним виробництвом реалізовані для підсистеми створення сумішей для згущеного молока. Хоч стандарт IEC 61512 реалізований майже повністю, більшість функціоналу не використовуються, зокрема:

  • є функції зміни процедури рецептури з використанням мови PFC, але при цьому рецепти розроблені один раз з самого початку запуску установки і на даний час не змінюються і не добавляються;

  • реалізовані керівні рецепти, але функціонал автоматичного запуску не реалізований і не доступні зміни під час роботи, оскільки в цьому немає потреби;

  • керівний рецепт не має режиму ручний і автоматичний, функціональність цих режимів заборонена (за словами технолога);

  • можна окремо запускати етапи, вибравши на мнемосхемі ЛМІ відповідне устатковання;

  • простежуваність можна зробити за ідентифікатором партії, сировини, устатковання або етапу;

  • простежуваність відбувається до рівня параметрів технологічного процесу, реалізовано в графічному чи табличному виді, але не використовується на рівні керування виробництвом .

За словами програміста АСКТП код для ПЛК, розроблений відповідно до стандарту IEC 61512 дав можливість простіше відлагоджувати та змінювати програму, так як все побудовано на функційних блоках відповідно до устатковання.

Дякуємо, Олегу Олександровичу, а також іншим співробітникам, що демонстрували нам можливості системи керування, за дуже цікаву екскурсію та можливість ознайомитися з сучасним молочним виробничим підприємством."



7 переглядів0 коментарів
Post: Blog2_Post
bottom of page